Usluge

Spašavanje podataka sa hard diska

Spašavanje podataka sa hard diska počinje dijagnozom uređaja. Ukoliko se ustanovi da postoji neki problem na mehanici ili elektronici, izvršava se privremena popravka hard diska, kako bi se omogućio pristup podacima.

Hard diskovi su uređaji koji se ne popravljaju, već se vrši zamjena neispravnih komponenti. Onog trenutka kada ne postoji mehanička ili elektronska prepreka, pristupa se procesu spašavanja podataka.

Vraćanje podataka sa hard diska na potpuno ispravan hard disk se vrši kloniranjem sadržaja, sektor po sektor. 

memory stick, memory, media

Spašavanje podataka sa USB-a

Spašavanje podataka sa flash i memorijskih kartica je, pored SSD-a, trenutno najveći problem u spašavanju podataka. Razlog tome je veliki broj proizvođača, nepostojanje standarda i kratak period eksploatacije.

Flash USB diskovi i memorijske kartice nastali su iz želje da se stvore mali, izdržljivi, otporni na udarce i prenosivi uređaji za čuvanje podataka.

Bez pokretnih dejlova, bez glava i motora vrlo brzo su našli primjenu u svim prenosnim uređajima istisnuvši hard diskove, diskete i mini hard diskove iz gotovo svih mobilnih uređaja.

Međutim, sva ova mobilnost ne ide bez mana. Velika osjetljivost na električna pražnjenja, kao i problematično priključivanje i napajanje dovode do čestih otkaza, tj do prestanka funkcionisanja istih. 

Kartice Mikro SD/XD/MMC

SD kartica je uistinu malen uređaj za pohranu podataka koji može pomoći i dodati na kapacitet za pohranu na uređaju. Koristi se s fotoaparatima, telefonima i računarima. One mogu biti unutarnje, pri čemu se nalaze u drugom uređaju ili vanjske kad dođu u prilogu većih uređaja za pohranu. Mogu se koristiti i za prijenos podataka s jednog uređaja na drugi.

memory, memory card, electronics